08 października, 2015

Muffinki czekoladowe – przepis

muffinki czekoladowe w papierowych papilotkach z posypką

Każdy czasem ma ochotę na odrobinę słodyczy. Może wówczas warto wstać z kanapy i zamiast sięgać do szafki po cukierki, przygotować smaczne i aromatyczne muffinki czekoladowe.
Przepis nie jest skomplikowany, a to zdecydowanie lepsza słodka przekąska, niż cukierki, nawet czekoladowe.
Składniki: 150 g masła, 150 g czekolady, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 duże jajka, 170 ml mleka.
Mąkę należy przesiać do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Ma to na celu dokładne wymieszanie składników. Do tego dodać cukier, cukier waniliowy. Wszystko jeszcze raz wymieszać. W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem. Tak powstałą masę jajeczną powoli dodawać do mąki. Mieszać należy delikatnie i to najlepiej łyżką. Pod koniec dodać roztopione mało i pokrojoną w kostkę czekoladę. Po dodaniu czekolady nie należy już zbyt długo mieszać, aby zachować grudki. Uzyskaną masę trzeba już tylko włożyć do foremek i można zabierać się za pieczenie.
Muffinki piecze się przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz