04 sierpnia, 2015

Czy ktoś zna przepis na ciasto z emulgatorem?

Co wyróżnia ciasta przygotowane w domu od tych, kupionych w najlepszej cukierence? Przede wszystkim domowe wypieki można upiec z naturalnych i odpowiednio dopasowanych składników. Dobra gospodyni (ale i gospodarz) wie, że babka uważana przez wielu za najlepsze polskie ciasto, wymaga naprawdę sporej ilości jaj.



W zależności od przepisu, to może być nawet dwanaście jajek (babki staropolskie były robione z jeszcze większej porcji). I żadna pani domu nie będzie korzystać z pasteryzowanej masy jajowej, która w ciastach cukierniczych zastępuje smaczne i zdrowe jajka wiejskie.

Czy ktoś zna przepis na ciasto domowe z emulgatorem E-475 lub E-471? Oczywiście, że takich składników nie zawierają pyszne serniki, babki lub makowce robione w domowym piekarniku. Nawet ci, którym często czasu brakuje i nie bardzo wiedzą, jak zrobić szybko ciasto, to przecież nie skorzystają z serwatki w proszku, zagęstnika lub środka spulchniającego. Domowy przepis na ciasto, to naturalne składniki i w tym tkwi siła jego znakomitego smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz