02 czerwca, 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką

sernik z truskawkami na wierzchu widok z boku

Pod hasłem ciasta przepisy można znaleźć mnóstwo ciekawych propozycji, jeżeli chodzi o tego rodzaju słodkości. Jedną z nich jest przepis na sernik z truskawkami i kruszonką.


Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego celu są potrzebne następujące składniki. Do ciasta: 250 g mąki, 5 łyżek cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 160 g zimnego masła, 1 jajko. Do masy: 800 g zmielonego twarogu, 2/3 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 jajko. Dodatkowo: 400 g truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier puder.
Zabierając się za przygotowanie, należy wsypać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko i pokrojone w drobną kostkę masło. Składniki te trzeba miksować aż do uzyskania jednolitej masy, która powinna przez chwilę poleżeć w lodówce, najlepiej w folii. W tym czasie można przejść do masy. Należy zmiksować twaróg z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i jajkiem. Ostatni etap jest już najmniej kłopotliwy. Wystarczy tylko ciasto podzielić na 2 części. Jedną wykleić spód blachy i jej boki. Na to trzeba wyłożyć całą masę serową, a na nią ułożyć kawałki truskawek obtoczonych w mące ziemniaczanej. Drugą część ciasta powinno się rozdrobnić i takimi okruchami posypać po wierzchu.
Tak przygotowane ciasto piecze się w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz